• Prima   /  Alte prestaţii sociale   /  Indemnizații   /  Indemnizaţie paternală

    Indemnizaţie paternală

    Dreptul la indemnizaţie paternală se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, precum şi liber-profesionistului ce practică activitate în domeniul justiţiei, pentru îngrijirea copilului nou-născut sau adoptat, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova.

    1.      Condiţiile de stabilire a indemnizaţiei paternale:

    - tatăl copilului nou-născut confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 luni premergătoare datei naşterii copilului;

     - tatălui copilului nou-născut i s-a acordat, la cerere, concediu paternal la toate unităţile în care desfăşoară activităţi în primele 12 luni de la data naşterii copilului;

     - tatăl copilului nou-născut a solicitat stabilirea indemnizaţiei paternale în termen de 12 luni de la data naşterii copilului;

    - tatăl copilului nou-născut a realizat un venit asigurat în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului.

    2.      Condiţiile de stabilire a indemnizaţiei paternale pentru tatăl copilului adoptat:

    - tatăl copilului adoptat confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 luni premergătoare datei încuviinţării adopţiei;

    - tatălui copilului adoptat i s-a acordat, la cerere, concediu paternal la toate unităţile în care desfăşoară activităţi în primele 12 luni din data încuviinţării adopţiei;

    - tatăl copilului adoptat a solicitat stabilirea indemnizaţiei paternale în termen de 12 de luni din data încuviinţării adopţiei;

    - tatăl copilului adoptat a realizat un venit asigurat în ultimele 3 luni premergătoare lunii încuviinţării adopţiei copilului.

    3.    Condiţiile de stabilire a indemnizaţiei paternale pentru tatăl liber-profesionist ce practică activitate în sectorul justiţiei:

    - tatăl liber-profesionist ce practică activitate în sectorul justiţiei  confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 luni premergătoare datei încuviinţării adopţiei;

    - indemnizaţia paternală se stabileşte de la data naşterii copilului pe o perioadă de 15 zile calendaristice fără condiţia aflării în concediu paternal;

    - tatăl copilului nou-născut a solicitat stabilirea indemnizaţiei paternale în termen de 12 luni de la data naşterii copilului;

    - tatăl copilului nou-născut a achitat taxa fixă a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilită începând cu 1 ianuarie 2021, cel puţin o lună în ultimele 3 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului.

    4.   Condiţiile de stabilire a indemnizaţiei paternale pentru tatăl liber-   profesionist     ce practică activitate în sectorul justiţiei care a adoptat un copil:

    - tatăl liber- profesionist ce practică activitate în sectorul justiţiei care a adoptat un copil confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 luni premergătoare datei încuviinţării adopţiei

    - indemnizaţia paternală se stabileşte din data încuviinţării adopţiei copilului pe     o perioada de 15 zile calendaristice fără condiţia aflării în concediu paternal;

    -tatăl copilului adoptat a solicitat stabilirea indemnizaţiei paternale în termen de 12 luni din data încuviinţării adopţiei;

     -tatăl copilului adoptat a achitat taxa fixă a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilită începând cu 1 ianuarie 2021, cel puţin o lună în ultimele 3 luni calendaristice premergătoare lunii încuviinţării adopţiei copilului.

    Indemnizaţia paternală se acordă pentru о perioadă de până la 15 zile calendaristice. Indemnizaţia paternală poate fi acordată integral sau divizată în până la 3 fracţiuni, fiecare câte cel puţin 5 zile calendaristice.

    În cazul copiilor gemeni (tripleţi, cvadrupleţi etc.) se acordă o singură indemnizaţie paternală.

     

    Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale se depune personal de către tatăl sau mama copilului, cu prezentarea documentelor confirmative, la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau reşedinţă ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază sau în mod electronic prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) ori al paginii web oficiale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (cnas.gov.md)

     

     

    a) buletin de identitate al solicitantului (în original şi în copie);

    b) certificatul de naştere al copilului, înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenţiei Servicii Publice;

    c) după caz, extrasul din ordinul de acordare a concediului paternal, în original, eliberat de la toate unitatăţile în care desfăşoară activităţi. 

     

    d) hotărârii instanţei de judecată privind încuviinţarea adopţiei (original şi copie)

     

     

     

    Depunerea online a cererii de acordare a indemnizaţiei paternale o puteți face aici

    Termenul de solicitare a indemnizaţiei paternale este de 12 luni de la data naşterii copilului/din data incuviinţării adopţiei.

    Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale şi actele necesare se examinează în termen de 30 zile calendaristice de la data înregistrării cererii la casa teritorială,  în cazul cererii electronice - de la data înregistrării cererii în sistemul informaţional.

     

    Dacă termenul de depunere a actelor este depăşit, casa teritorială refuză stabilirea indemnizaţiei. În acest caz, în termen de 10 zile calendaristice de la luarea deciziei de refuz, solicitantului i se comunică motivul refuzului.

     

     

     

     

     

     

     

    Cuantumul indemnizaţiei paternale constituie 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat la toate unităţile în care desfăşoară activităţi în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului, (venit din care au fost calculate şi plătite contribuţii de asigurări sociale), care se determină prin împărţirea venitului asigurat realizat de la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, la numărul de luni în care acesta a fost realizat în ultimele 3 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului.

    Venitul asigurat pentru o zi calendaristică se determină prin împărţirea venitului mediu lunar asigurat la numărul de zile calendaristice din luna pentru care se plăteşte indemnizaţia. 

    Cuantumul indemnizaţiei paternale se stabileşte proporţional cu numărul  efectiv de zile de concediu paternal de care a beneficiat tatăl copilului.

    Plata indemnizaţiei paternale se efectuează pentru fiecare fracţiune de concediu paternal de care beneficiază tatăl copilului.  

     Plata indemnizaţiei paternale se efectuează prin modalitatea de plată selectată de beneficiar şi disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay). Evidenţa plăţii indemnizaţiei paternale se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale.

    Sumele indemnizațiilor paternale stabilite și neprimite de beneficiar în decurs de 12 luni consecutive se suspendă și se achită retroactiv pe un termen ce nu depășește 3 ani premergători lunii adresării, dar nu mai devreme de luna suspendării, în baza cererii depuse de către beneficiar sau reprezentantul desemnat prin procură și a actului de identitate al solicitantului.

     

Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY