• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Astăzi are loc întrevederea CNAS cu membrii FMI

  Astăzi are loc întrevederea CNAS cu membrii FMI

   05.10.2021    614 Accesări    

  Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale participă la întrevederea cu membrii Misiunii Fondului Monetar Internaţional în cadrul negocierilor programului susținut de FMI.

  Subiectele abordate în cadrul întrevederii, desfășurate în regim on-line, s-au referit la structura bugetului asigurărilor sociale de stat, inclusiv pe compartimentele de venituri, cheltuieli și sursele de finanțare, pentru anii 2020 și 2021. Reprezentanții CNAS și experţii FMI au făcut schimb de opinii privind impactul crizei COVID-19 asupra cheltuielilor în domeniul protecției sociale. 

  Directorul general CNAS, dna Elena Țîbîrnă a informat reprezentanții misiunii asupra principalelor măsuri de politici în domeniul protecției sociale, implementate de către autoritate pe parcursul anului curent. A fost asigurată finanțarea, fără abateri de la orarul stabilit, a tuturor prestațiilor sociale, inclusiv a pensiilor de limită de vârstă reexaminate de la 01.01.2021 și indexate la 01.04.2021. Începând cu 01.10.2021, conform cadrului normativ aprobat, s-a efectuat indexarea pensiilor și majorarea pensiei minime până la 2000 lei.

  Între părțile participante la discuție s-a purtat un schimb de opinii asupra sustenabilității sistemului public de pensii și indicatorilor bugetari preliminari prognozați pe termen mediu.

  Fondul Monetar Internaţional este o organizaţie internaţională care are ca scop principal promovarea cooperării monetare internaționale, garantarea stabilității financiare, facilitarea comerțului internațional, contribuirea la un nivel înalt de ocupare a forței de muncă, la stabilitate economică și combaterea sărăciei. Republica Moldova a beneficiat de asistența financiară a acestei organizații pentru susținerea diverselor programe și politici economice ale autorităților naționale.

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY