• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  CNAS aplică în prezent 14 acorduri în domeniul securităţii sociale

  CNAS aplică în prezent 14 acorduri în domeniul securităţii sociale

   12.05.2021    1144 Accesări    

  În vederea conformării la standardele şi normele europene în domeniul securităţii sociale, Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică în prezent 14 acorduri în domeniul securităţii sociale semnate cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia şi cu Belarus.

  Acordurile prevăd calculul pensiilor  în baza principiului european - principiului proporționalitățiiAtât Republica Moldova, cât şi statul contractant calculează şi achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, prestaţia socială este stabilită conform legislaţiei fiecărui stat şi se transferă beneficiarului pe teritoriul statului de domiciliere.

  În baza prevederilor acordurilor internaționale de securitate socială CNAS a stabilit 1168 de pensii, dintre care 479 de pensii au fost stabilite și transferate pentru cetățenii domiciliați în Republica Federală Germania, 303 de pensii au fost stabilite și exportate în România, iar 147 beneficiari își primesc pensia în Republica Bulgaria.

  De asemenea, au fost stabilite 539 de prestaţii sociale de către instituţiile competente ale altor state contractante pentru cetăţenii moldoveni, domiciliaţi actualmente în Republica Moldova, dar care au activat legal pe teritoriul acestor ţări. Republica Federală Germania  transferă pensiile pe teritoriul Republicii Moldova pentru 202 beneficiari, România - pentru 106 beneficiari, Polonia - pentru 77 beneficiari, Republica Cehă - pentru 67 beneficiari şi Portugalia transferă pensii pentru 49 de beneficiari.

            Direcţia comunicare şi relaţii cu publicul

   

   

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY