• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Peste 18 mii de pensionari au obţinut pensii mai mari după reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă

    Peste 18 mii de pensionari au obţinut pensii mai mari după reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă

     27.03.2021    5734 Accesări    

    18401 pensionari, cu pensia stabilită după 1 ianuarie 1999, cu un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă de la 7 până la 10 ani, au obţinut în anul 2021 majorarea pensiei după ce au solicitat reexaminarea ei. Mărimea medie a pensiei dupa reexaminare constituie 5325 lei, comparativ cu cea de 2833 lei de până la reexaminare.

    Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la casa teritorială de asigurări sociale. De menţionat, că majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

    Reamintim pensionarilor care muncesc în continuare şi pe parcursul anului curent vor avea dreptul la reexaminare, având un stagiu de cotizare de 7 ani după ieşirea la pensie, că există două modalităţi de a depune cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă.

    Prima modalitate nu necesită deplasarea la casa teritorială de asigurări sociale. Cererea se depune online prin intermediul site-ul oficial CNAS cnas.gov.md,  accesând butonul "e-Cerere Reexaminare pensie" sau prin portalul guvernamental al serviciilor publice www.servicii.gov.md.

    Cererea pentru reexaminarea pensiei poate fi depusă şi pe suport de hârtie. Solicitantul se prezintă la CTAS, conform vizei de domiciliu, cu buletinul de identitate în original și copie. De asemenea, cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă la subdiviziunea teritorială a CNAS de un reprezentat desemnat prin procură.

    Celor care nu au întrunit condiţiile necesare pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă, le aducem la cunoştinţă că, conform Legii 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii, următoarea etapă de examinare a pensiei va avea loc de la 1 ianuarie 2022 pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă de la 5 până la 7 ani. Iar ultima reexaminare a pensiilor va avea loc de la 1 ianuarie 2023 pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare, după ieşirea la pensie, de la 2 până la 5 ani.

                                                   Direcţia comunicare şi relaţii cu publicul

     

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY