• vezi mai mult

  Anna Ciobanu - de 23 de ani devotată serviciului public   
  În atenţia plătitorilor de contribuţii la BASS   
 • Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  În atenţia plătitorilor de contribuţii

  În atenţia plătitorilor de contribuţii

   05.01.2021    14564 Accesări    

  Casa Naţională de Asigurări Sociale aduce la cunoştinţa plătitorilor de contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, angajatori, persoane juridice sau fizice asimilate angajatorului, că prin Legea nr. 60 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr.108-109 din 25.04.2020), au fost operate modificări în Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale. Conform modificărilor din legea prenotată, începând cu 1 ianuarie 2021 contribuţia de asigurări sociale calculată la suma salariilor și recompenselor este datorată în cuantum  total de angajator. 

  În contextul dat, parvin un şir de întrebări de la angajatori cu privire la declararea contribuţiilor de asigurări sociale calculate în luna decembrie 2020 dar, aferente perioadelor anului 2021 , în special a indemnizaţiilor pentru concediul ordinar plătit.

  Potrivit reglementărilor de completare a coloanei nr. 9 „baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale” din tabelul nr. 2 din Instrucţiunea cu privire la modul de completare a Dării de seamă IPC 21, baza de calcul la care angajatorul datorează contribuţia de asigurări sociale o constituie, după caz, fondul de retribuire a muncii şi/sau alte recompense, venitul persoanei. Reflectarea se efectuează conform metodei de calcul.

  Aşadar, contribuţia de asigurări sociale va fi reţinută în luna de calcul, luna decembrie 2020 unde, 6% vor fi reţinute de la angajat, iar angajatorul va calcula şi achita partea sa de contribuţie. La completarea tabelului nr. 3 din Darea de seamă IPC 18 pentru luna decembrie 2020 pentru angajatul respectiv se va declara perioada lunii ianuarie 2021 cu categoria persoanei asigurate 160 „persoană care se află în concediu ordinar plătit”.

         Direcţia generală evidenţă individuală a contribuţiilor

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY