• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  În atenţia agenţilor economici

  În atenţia agenţilor economici

   06.12.2019    6101 Accesări    

  Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că potrivit punctului 35 din Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă aprobat prin Hotărîrea  Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 pentru perioada concediului medical ce se suprapune cu perioada de desfăşurare a activităţii de muncă se plăteşte salariul şi nu indemnizaţia.

  Reieşind din prevederile legislaţiei, în cazul în care prima zi de concediu medical cauzată de boală obişnuită se suprapune cu activitatea de muncă, angajatorul, pentru prima zi de incapacitate achită salariu, iar următoarele 4 zile achită indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă din mijloacele proprii. Începînd cu a 6-a zi de incapacitate, indemnizaţia  se stabileşte de către Casa Naţională de Asigurări Sociale şi se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

  Reamintim că în conformitate cu art. 5 alin (4) al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, începând cu 01.07.2019 indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite se achită de către Casa Naţională de Asigurări Sociale direct beneficiarilor cu excepţia primelor cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă cauzate de boli obişnuite care se plătesc din mijloacele angajatorului, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă.

  Începând cu a şasea zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, iar în cazul  mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă - începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele angajatorului, indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

             Direcţia generală prestaţii sociale

   

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY