• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Moldova-Grecia: a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului privind securitatea socială

  Moldova-Grecia: a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului privind securitatea socială

   14.11.2019    2495 Accesări    

  În perioada 13-15 noiembrie, curent, la Chişinău are loc cea de a doua rundă de negociere a  proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, la care participă delegaţia oficială a ţării noastre compusă din reprezentanţii  Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă.

  Acordul dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, bazat pe principii europene de proporţionalitate, oferă un şir de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă legală şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

  Documentul stipulează, că atât Republica Moldova, cât şi Grecia vor calcula şi acorda pensiile pentru limita de vârstă, dizabilitate cauzată de afecţiuni generale şi de urmaş, pensiile şi indemnizaţiile de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, care vor fi achitate beneficiarului la locul de domiciliu, în valuta acestui stat.

  Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia,  peste  8000 de moldoveni au permis de şedere în această ţară, iar 1080 deja au depus cerere în acest sens.

  La moment Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi Germania. Acordurile semnate cu Turcia  şi Republica Belarus vor intra în vigoare după ratificarea documentelor de către ambele ţări.

             Direcţia generală relaţii internaţionale, acorduri bilaterale şi comunicare

   

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY