• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Germania vor beneficia de garanţii de securitate socială

    Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Germania vor beneficia de garanţii de securitate socială

     26.10.2017    8174 Accesări    

    La 26 octombrie, curent, în cadrul vizitei oficiale în Republica Federală Germania a delegaţiei Republicii Moldova, au fost semnate două înţelegeri administrative (în domeniul pensiilor şi accidentelor de muncă) privind aplicarea Acordului privind securitatea socială dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania şi totodată au fost finalizate negocierile pe marginea ultimei Înţelegeri cu partenerii germani.

    Astfel, cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaş, pensii de dizabilitate determinată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale.

    Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislaţia naţională în domeniu.

    Atât Republica Moldova, cât şi Germania vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

    Acordul dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială a fost semnat la 12 ianuarie 2017. Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

    În prezent Republica Moldova a semnat 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia.

            Direcţia comunicare şi mss-media

     

     

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY