-
CNAS finanţează indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și indemnizațiile adresate familiilor cu copii
11.10.2024 248 AccesăriCasa Națională de Asigurări Sociale a participat astăzi, 10 octombrie, la Târgul de cariere organizat de Guvern.
10.10.2024 209 Accesări -
CNAS-ACLI: activitate în comun în domeniul protecţiei sociale
19.11.2014 10588 AccesăriCasa Naţională de Asigurări Sociale continuă să fortifice cooperarea reciproc avantajoasă cu Asociaţia creştină a lucrătorilor din Italia (ACLI). Începînd cu anul trecut, au avut loc un şir de întîlniri cu reprezentanţii acestei organizaţii non profit, în cadrul cărora au fost abordate probleme privind protecţia socială a cetăţenilor moldoveni în Italia.
Ultima recepţie a fost organizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale. Aici reprezentanţii ACLI, Patronato ACLI şi Patacli Moldova s-au întîlnit cu Preşedintele CNAS Maria Borta şi au discutat pe marginea unor noi forme de colaborare.
Gianni Bottalico, Preşedintele Asociaţiei, a povestit despre organizaţia pe care o conduce şi scopurile ei de activitate. Dînsul a remarcat că ACLI este o mişcare creştină laică, ce contribuie la protecţia socială a lucrătorilor, inclusiv şi lucrătorilor migranţi din Italia. Potrivit lui Bottalico organizaţia numără un milion de membri şi acordă anual asistenţă la circa trei milioane de oameni din această ţară. Ajutorul este diferit: de la stabilirea pensiei în Italia (din cauza a numeroase piedici birocratice este un proces destul de anevoios) pînă la susţinerea migranţilor şi acordarea diferitor ajutoare în cazul cînd au avut de suferit din cauza unor acţiuni militare.
O atenţie deosebită în cadrul întîlnirii a fost acordată problemelor plăţii pensiilor cetăţenilor moldoveni, care au lucrat legal în Italia şi au revenit în Moldova. Potrivit legislaţiei Italiei, cetăţenii altor state, care muncesc în această ţară şi plătesc regulat contribuţii în fondul italian de pensionare, au dreptul la pensie la împlinirea vîrstei de 65 de ani.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii ACLI au propus să semneze cu CNAS un Protocol de colaborare, care pe lîngă altele ar asigura informarea populaţiei privind accesul migranţilor moldoveni, care muncesc legal în Italia, la sistemul italian de protecţie socială.
Părţile au stabilit că vor colabora în diferite direcţii. A fost discutată posibilitatea acordării consultaţiilor pentru muncitorii migranţi care s-au întors din Italia, precum şi organizarea instruirii specialiştilor organizaţiei noncomerciale – Patacli Moldova în domeniul asigurărilor sociale. Participanţii la negocieri au menţionat faptul că un rol deosebit în informarea muncitorilor migranţi moldoveni despre drepturile lor sociale în Italia îi revine Casei Naţionale şi anume ziarului „Asigurarea Socială”, site-ului oficial al CNAS – cnas.gov.md, precum şi prin organizarea zilelor de audienţă în subdiviziunile teritoriale ale CNAS de către colaboratorii Patacli.
Protocolul de colaborare între Patronato ACLI, Patacli şi CNAS urmează a fi semnat pînă la sfîrşitul anului 2014.
La finele întîlnirii Maria Borta, Preşedinte CNAS, a mulţumit reprezentanţilor ACLI pentru deschidere, pentru dorinţa de a continua dialogul şi o colabora activ.
Direcţia comunicare şi mass-media