• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Comunicat de presă

  Comunicat de presă

   19.12.2013    5907 Accesări    

  De la 1 ianuarie 2014 casele teritoriale de asigurări sociale vor efectua stabilirea indemnizaţiei de maternitate prin intermediul prestatorilor de servicii de plată, cărora le va fi transferată şi indemnizaţia de maternitate şi, ulterior, pentru creşterea copilului. Măsura de a transfera stabilirea indemnizaţiei de maternitate în atribuţia caselor teritoriale de asigurări sociale a fost necesară pe motiv că se atestă tot mai multe cazuri cînd  femeile angajate nu pot să-şi ridice indemnizaţia stabilită din cauză că angajatorii nu dispuneau de sumele necesare din contul contribuţiilor de asigurări sociale, din care se plătesc indemnizaţiile de maternitate.

  Agenţii economici care urmau să stabilească indemnizaţia de maternitate comiteau erori în aplicarea legislaţiei, iar pentru soluţionarea conflictelor între angajator şi angajat deseori se ajungea în instanţa de judecată. Astfel, în anul 2012 femeile gravide, din diferite motive, nu au primit la timp indemnizaţii de maternitate în sumă de circa 6 milioane de lei, ceea ce constituie circa 2,4 % din suma care a fost plătită în întregime pe ţară pentru concediile respective.

  Dacă femeile din diferite motive nu vor dori sau nu vor avea posibilitatea să ridice indemnizaţia în termen de trei luni de la data transferării sumei pe contul personal, atunci va fi posibil ca plata indemnizaţiei să fie reluată ulterior, în baza unei cereri scrise sau la solicitarea verbală a acestora. Reluarea plăţii poate fi solicitată prin poşta tradiţională, poşta electronică sau telefon.

  Pentru stabilirea indemnizaţiei pentru concediile medicale pentru graviditate şi naştere, Casa Naţională de Asigurări Sociale a elaborat pentru casele teritoriale de asigurări sociale un modul informaţional special pentru calculator, fiind instruit şi personalul care va deservi femeile gravide.

         Secţia comunicare şi mass-media

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY