• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Reformele sistemelor de pensii: perspective şi realitate

  Reformele sistemelor de pensii: perspective şi realitate

   30.11.2012    14141 Accesări    
  Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Maria Bortă, a participat la Conferinţa internaţională „Reforme sistemelor de pensii: perspective şi realitate”, care a avut loc în perioada 27-28 noiembrie, curent, la Erevan. Dintre participanţi – reprezentanţi ai Uniunii Europene, ai ţărilor membre CSI, de asemenea, conducători ai fondurilor de pensii, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, băncilor, structurilor financiare, experţi în domeniu, etc.

  Salutînd pe cei prezenţi, Artiom Asatrean, ministru al muncii şi problemelor sociale din Republica Armenia, a menţionat că reformele sistemelor de pensii se efectuează în prezent în toate ţările şi guvernele acestor ţări fac tot posibilul pentru ca nivelul asigurării cu pensii să fie unul decent. Oficialul a comunicat celor prezenţi că în Armenia procesul reformării sistemului de pensii a început la 1 ianuarie 2011, prin includerea asigurării benevole suplimentare. Din 1 ianuarie 2014  asigurarea la fondurile de pensii private va fi obligatorie  pentru toţi cetăţenii născuţi după 1 ianuarie 1974.

  Scopul conferinţei internaţionale, potrivit lui Artiom Asatrean, este studierea experienţei ţărilor care deja au efectuat reformarea sistemului de pensii, discutarea problemelor cu care se confruntă aceste ţări pe parcursul implementării reformelor.

  Hans-Horst Konkolewsky, secretar general al Asociaţiei Internaţionale pentru Securitate Socială a remarcat că reformele sistemelor de pensii au devenit o necesitate pentru multe ţări. „Este important, ca reformele să fie de lungă durată, dar ele trebuie efectuate astfel, încît ele să asigure rezolvarea problemelor de moment”, – a subliniat dumnealui.

  Alexandr Kurtin, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Fondurilor Sociale şi de Pensii a declarat în cadrul  conferinţei internaţionale: „Douăzeci de ani în urmă ţările din spaţiul CSI au pornit pe căi diferite şi fiecare dintre ele are la moment propriul sistem de pensii”.

  În cadrul conferinţei internaţionale a luat cuvîntul şi Maria Borta, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Potrivit dumneaei, implementarea la moment în Republica Moldova a  asigurării benevole suplimentare pentru a susţine stabilitatea sistemului de pensii de stat în condiţiile crizei demografice şi economice nu este oportună. În perioada crizei economice asigurarea suplimentară devine tot mai puţin populară în rîndul cetăţenilor ţărilor europene. Oamenii aleg păstrarea mijloacelor băneşti la discreţia lor. Din punct de vedere al crizei demografice cu care se confruntă Republica Moldova, micşorarea numărului de persoane angajate înseamnă micşorarea numărului de persoane care aleg fondurile de pensii private, reieşind şi din specificul activităţii fondurilor de pensii  private. Aceasta va duce la creşterea continuă a presiunii asupra bugetului asigurărilor sociale şi a bugetului de stat în condiţiile în care legea prevede dreptul  la pensie (minimă) pentru toate persoanele asigurate, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, de asemenea şi pentru persoanele care la data stabilirii pensiei nu au statut de persoană asigurată. Maria Borta consideră că în realitate totalitatea reformelor care presupun implementarea  asigurării benevole suplimentare nu va rezolva problemele existente. „Orice reformă în domeniul asigurărilor sociale necesită înţelepciune şi analiză detaliată, deoarece în acest domeniu este implicat factorul uman”.     
   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY