• vezi mai mult

  Anna Ciobanu - de 23 de ani devotată serviciului public   
  În atenţia plătitorilor de contribuţii la BASS   
 • Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Cetăţenii moldoveni vor beneficia de drepturi sociale în Portugalia

  Cetăţenii moldoveni vor beneficia de drepturi sociale în Portugalia

   02.11.2011    10836 Accesări    
  La Lisabona, a fost semnat Aranjamentul administrativ pentru stabilirea procedurii de aplicare a Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Republica Portugheză.
  Pentru partea moldovenească, documentul a fost semnat de Ambasadorul Valeriu Turea,  iar pentru partea portugheză – de dl Luís Pedro Russo da Mota Soares, Ministrul Solidarităţii şi Securităţii Sociale.
  Aranjamentul stipulează modalitatea de acordare şi plată următoarelor tipuri de prestaţii: pensii pentru limită de vîrstă, pensii de invaliditate cauzate de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de invaliditate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, pensii de urmaş, ajutorul de şomaj, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă şi de maternitate, ajutorul de deces.
  Aranjamentului stabileşte mecanismele de plată a prestaţiilor de asigurări sociale, instituţiile responsabile pentru plata lor, documentele care necesită a fi completate  pentru ca persoanele îndreptăţite să poată beneficia de prestaţii, precum şi facilitarea comunicării între autorităţile competente, organele de legătură şi instituţiile competente.
  În conformitate cu prevederile Acordului, persoanele interesate se pot adresa la „organele de legătură”: pentru Republica Moldova – Casa Naţională de Asigurări Sociale, pentru Republica Portugheză - Direcţia Generală de Securitate Socială.
   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY