• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Ultima etapă de valorizare a pensiilor

    Ultima etapă de valorizare a pensiilor

     01.10.2018    15069 Accesări    

    Pensiile pentru limită de vârstă şi pensiile de dizabilitate, stabilite începând cu 1 ianuarie 2014 şi până la 31 martie 2017, au fost valorizate din 1 octombrie anul curent. În total sunt vizaţi aproape 95 de mii de pensionari. Cheltuielile pentru plata pensiilor majorate în urma valorizării, vor constitui circa 30 de milioane de lei lunar.

    Valorizarea reprezintă indexarea venitului mediul lunar asigurat realizat începând cu 1 ianuarie 1999 şi luat în calcul la stabilirea pensiei. La valorizare se aplică coeficientul de creştere a salariului mediu pe economie din anul realizării venitului asigurat (salariul)  până în anul precedent anului de stabilire a pensiei.

    Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că nu este vorba despre o majorare a pensiei cu un anumit procent sau cu o sumă fixă, deoarece se indexează venitul asigurat realizat de fiecare beneficiar de pensie în parte, şi care a fost luat în calcul la stabilirea pensiei.

    Rezultatul valorizării depinde de mărimea salariului din care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii, confirmat la stabilirea pensiei prin certificate de salariu sau prin contul personal de asigurări sociale. Cu cât a fost mai mare salariul, cu atât va fi mai mare şi adaosul la pensie după valorizare.

    Aceasta este a patra şi ultima etapă de valorizare. În cadrul etapei a treia realizată la 1 aprilie 2018, valorizarea a  vizat pensionarii cu pensia stabilită în anii 2012-2013. La 1 noiembrie, anul trecut, a fost efectuată valorizarea pentru cei pensionaţi în perioada 2009-2011. La 1 aprilie 2017 valorizarea pensiilor a avut loc  pentru acei care au ieşit la pensie în anii 2001-2008. În total în etapele anterioare au fost valorizate mai bine de 300 mii de pensii.

                              Direcţia comunicare şi mass-media

     

     

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY