• vezi mai mult

    Acte necesare   
    Termen de examinare a cererii   
    Condiţii de acordare   
  • Cuantumul indemnizaţiei

     09.07.2019     

    Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100 % din baza de calcul.  

    Baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat (maternitate), venit din care, la data stabilirii indemnizației de maternitate, au fost calculate şi plătite contribuţii de asigurări sociale.

    Începând cu 1 martie 2023 indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate.

    Baza de calcul al indemnizației de maternitate pentru soțiile aflate la întreținerea soțului asigurat o constituie venitul mediu lunar asigurat al soțului, realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat (maternitate),venit din care, la data stabilirii indemnizației de maternitate, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale.

    Baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate pentru şomere o constituie cuantumul ajutorului de şomaj în vigoare la data producerii riscului asigurat (maternitate).

    Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiei de maternitate nu poate depăşi suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulţită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieşind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Salariul mediu lunar prognozat pe economie se aprobă de Guvern. 

     

     

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY