• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Delegatia Casei Naţionale de Asigurări Sociale participă la cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Confederația Elvețiană!

  Delegatia Casei Naţionale de Asigurări Sociale participă la cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Confederația Elvețiană!

   23.05.2023    183 Accesări    

  La 23 mai curent, a demarat cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Confederația Elvețiană, la care participă reprezentanții autorităților de resort din Confederaţia Elveţiană, precum şi reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

  Conform Acordului, cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene li se va garanta dreptul  la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului unde a lucrat legal.

  Încheierea Acordului va contribui la consolidarea securității sociale și va intensifica colaborarea între autoritățile și instituțiile competente ale celor două state.

  La momentul actual, Casa Naţională de Asigurări Sociale implementează 15 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus şi Republica Elenă.

  Acordurile internaționale în domeniul securităţii sociale cu Republica Italiană și, respectiv, cu Regatul Spaniei la momentul actual nu sunt intrate în vigoare.

   

   

   

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY