• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  În atenţia plătitorilor de contribuţii la BASS!

    În atenţia plătitorilor de contribuţii la BASS!

     04.01.2022    3980 Accesări    

    Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că Ordinul ministrului finanţelor nr.94 din 30 iulie 2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) Darea de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate şi a Instrucţiunii cu privire la modul de completare a formularului nominalizat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr.199-204, art.687) a fost modificat prin Ordinul nr. 156 din 29.12.2021 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 325-333 art. 1460 din 31.12.2021).

    În conformitate cu ordinul menţionat în Darea de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) au fost operate următoarele modificări.

    În preambul rubrica "După controlul fiscal" se divizează în 2 subrubrici cu următorul cuprins: "Declararea contribuţiilor de asigurări sociale recalculate în rezultatul controlului fiscal pentru persoanele asigurate" şi  „Corectarea datelor persoanei asigurate pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal". Aceste modificări vor permite prezentarea Dării de seamă pentru declararea contribuţiilor de asigurări sociale modificate în rezultatul controlului fiscal pentru persoanele asigurate cât şi prezentarea Dării de seamă pentru corectarea datelor persoanei asigurate aferente categoriei persoanei asigurate, codul funcţiei, perioada de activitate, etc. pentru perioada supusă anterior controlului fiscal.

    În Tabelul nr. 2 coloniţa 10 de la indicatorii specificaţi la rândurile 2, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 3, 3.1, 3.2, 3.3 şi 3.4 se reflectă semnul "x" şi, respectiv, indicatorii din rândurile menţionate nu se declară începând cu perioada luna ianuarie 2022. Aceste modificări au fost operate dat fiind faptul că toate prestaţiile de asigurări sociale plătite din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc şi se achită de către Casa Naţională de Asigurări Sociale de Stat de la 1 iulie 2019. Totodată, indemnizaţia de asigurări sociale poate fi solicitată, în bază de acte justificative, în termen de 12 luni calculat de la data îndeplinirii condiţiilor de stabilire a acestei indemnizaţii, respectiv, pentru perioadele de până la 1 iulie 2019 indemnizaţia nu mai poate fi solicitată de la angajatori. 

     

     

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY