• vezi mai mult

  CNAS precizează   
  Important pentru beneficiarii CNAS   
 • Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Moldova-Belarus: negocieri asupra Acordului privind securitatea socială

  Moldova-Belarus: negocieri asupra Acordului privind securitatea socială

   07.06.2019    577 Accesări    

  În perioada 6-7 iunie, curent, o delegaţie a ţării noastre din care fac parte Valentina Buliga, director general al  Casei Naţionale de Asiguirări Sociale, Nelea Rusu, Secretar de stat în domeniul asigurărilor social şi medicale al  Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi  Narcisa Mamaliga, directorul Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă au efectuat o vizită oficială la Minsk.

  Delegaţia a participat la procesul de negociere a  proiectului Aranjamentului Administrativ privind implementarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Belarus şi convenirea formularelor utilizate pentru schimb de informaţii la nivelul instituţiilor competente. Aranjamentul Administrativ stipulează condiţii şi norme privind implementarea practică a Acordului dintre cele două state, în special, în ceea ce priveşte stabilirea, recalcularea şi plata pensiilor şi plăţilor de asigurare.

  Următoarea etapă va fi semnarea Acordului. Acordul nou prevede că atât Republica Moldova, cât şi Republica Belarus  vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

  Actualmente CNAS aplică Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 12.09.1995 şi bazat pe principiul teritorialităţii. Acordul prevede că în caz de trecere cu domiciliul permanent în Republica Belarus, cetăţeanul Republicii Moldova are dreptul la pensie, indiferent, dacă el a lucrat în această ţară sau nu. Adică, perioada activităţii de muncă din Moldova este luată în calcul la stabilirea pensiei, ca şi cum solicitantul de pensie  ar fi lucrat  pe teritoriul Republicii Belarus. În acest caz, este vorba, de asemenea, şi de stagiul de cotizare, realizat până la destrămarea URSS, adică până în 1992.

  În prezent, CNAS aplică 5 acorduri privind garantarea drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, bazate pe principiul teritorialităţii cu Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan şi Uzbekistan. Totodata, Casa Naţională de Asigurări Sociale este implicată activ în armonizarea legislaţiei naţionale la cea europeană şi internaţională. La moment, CNAS aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principiul proporţionalităţii: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi  cu Germania.

                                                       Direcţia comunicare şi mass-media 

   

   

   

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next