• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Consultări preliminare pe marginea Acordului dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă în domeniul asigurărilor sociale

  Consultări preliminare pe marginea Acordului dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă în domeniul asigurărilor sociale

   15.05.2019    396 Accesări    

  În perioada 14-15 mai, curent, la Chişinău au avut loc consultări între experţi din Republica Moldova şi Federaţia Rusă în domeniul asigurărilor sociale în perspectiva încheierii unui Acord bilateral în domeniul asigurărilor sociale. Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă legală pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

  Delegaţia moldovenească  fost reprezentată de către experţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Biroului Politici de Reintegrare, Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă. 

  În cadrul întrevederii s-a discutat despre prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse în domeniul asigurării cu pensii, precum şi despre modalităţile legale de detaşare a lucrătorilor salariaţi şi a lucrătorilor independenţi pe teritoriul celuilalt stat contractant, păstrând statutul de persoană asigurată în statul de detaşare.

  Discuţiile au fost constructive, demonstrând deschiderea ambelor părţi de a continua colaborarea. În acest sens, părţile au convenit de comun acord asupra necesităţii elaborării şi lansării negocierilor pe marginea unui proiect de Acord în domeniul asigurărilor sociale în vederea protejării intereselor cetăţenilor care au prestat activitate legală pe teritoriul ambelor state, indiferent de domiciliu.

  Menţionăm, că actualmente CNAS aplică 5 acorduri privind garantarea drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, bazate pe principiul teritorialităţii cu Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Uzbekistan şi Federaţia Rusă. Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii a fost semnat la 10 februarie 1995 şi a intrat în vigoare la 4 decembrie 1995. Acordul prevede că asigurarea cu pensii a cetăţenilor ambelor state se efectuează conform legislaţiei statului pe teritoriul căruia domiciliază. Exportul pensiilor acordate nu este prevăzut. Conform datelor consulare, circa 500 mii de cetăţeni moldoveni se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, dintre care în jur de 206 mii sunt angajaţi oficial.

  Totodată, Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 12 acorduri de securitate socială bazate pe principii europene cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania.

                         Direcţia comunicare şi mass-media

   

   

   
Arrow Prev

             

             

  

Arrow Next