• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  2817 persoane primesc pensii reexaminate

  2817 persoane primesc pensii reexaminate

   05.04.2019    650 Accesări    

  2817 persoane, care au ieşit la pensie pentru limită de vârstă până în anul 1999 şi care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea pensiei de 15 ani sau mai mult,  primesc deja pensii majorate. Mărimea medie a unei pensii reexaminate este de 4481 lei, cea de până la reexaminare fiind de 1982 lei. Majorarea pensiei după recalculare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

  Reexaminarea pensiilor reprezintă o altă etapă de realizare a prevederilor Conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova şi anume reducerea inechităţilor din sistemul de asigurări sociale şi asigurarea unui sistem echitabil, sustenabil, transparent.

  Menţionăm că persoanele, care întrunesc condiţiile legii, pot depune în continuare cereri de reexaminare  pensiei la  casele teritoriale de asigurări sociale. Solicitantul trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetele de muncă. Dacă au pierdut carnetul de muncă, atunci pot ataşa la cerere orice alte acte ce confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă.

  Potrivit prevederilor Legii nr. 165 din 26.07.2018 pentru modificarea unor acte legislative, pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi reexaminate în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 01.01.1999 reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 01.01.2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

                                                                       Direcţia comunicare şi mass-media

   
Arrow Prev

             

             

  

Arrow Next