• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  690 186 de pensionari vor primi pensii indexate

    690 186 de pensionari vor primi pensii indexate

     29.03.2019    4677 Accesări    

    Casa Naţională de Asigurăti Sociale comunică că din 1 aprilie 2019 toate pensiile sunt indexate cu 5,3%. Din acest an a fost modificată formula de indexare a pensiilor. Astfel, dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creşterea medie anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent, conform noii formule, acestea vor fi indexate în funcţie de media creşterii preţurilor de consum pentru ultimii trei ani.

    De la 1 aprilie vor fi indexate pensiile a 690 186 mii beneficiari. Potrivit Hotărârii Guvernului  nr. 186 din 15 martie 2019 cu privire la indexarea prestaţiilor de asigurări sociale şi a unor prestaţii sociale de stat, indexarea pensiilor este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii: toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

    Din această dată cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 1079,33 lei (până la 1 aprilie a fost 1025 lei). Cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie: în cazul unei dizabilităţi severe – 809,50 lei; în cazul unei dizabilităţi accentuate – 755,53 lei;  în cazul unei dizabilităţi medii – 539,67 lei. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferenţa dintre aceste cuantumuri se acoperă din mijloacele bugetului de stat.

    Cheltuielile lunare pentru plata pensiilor în legătură cu indexarea lor au crescut cu 65,9 mln. lei şi constituie 1304,1 mln. lei lunar.

    Totodată, începând cu 1 aprilie, curent, au fost recalculate şi alocaţiile sociale de stat pentru 59246 beneficiari şi alocaţiile pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere pentru 14155 beneficiari, stabilite în temeiul Legii nr. 499 din 14.07.1999 privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni, reieşind din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, pensiei de dizabilitate severă, accentuată şi medie.
                                                                                                             Direcţia comunicare şi mass-media

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY