• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  CNAS-CNDDCM: colaborare interinstituţională

  CNAS-CNDDCM: colaborare interinstituţională

   26.03.2019    550 Accesări    

  Astăzi, 26 martie 2019, Președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga și Directorul Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, Narcisa Mamaliga au semnat Memorandumul de colaborare interinstituţională cu privire la implementarea prevederilor acordurilor internaţionale în domeniul securităţii sociale la care Republica Moldova este parte, referitor la stabilirea pensiei de dizabilitate.

  Documentul stipulează responsabilităţile şi angajamentele Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi a Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă în procesul determinării dizabilităţii şi capacităţii de muncă necesare pentru acordarea pensiilor de dizabilitate în baza prevederilor acordurilor internaţionale în domeniul securităţii sociale.

  Memorandumul are drept scop de a eficientiza şi optimiza procesul de comunicare dintre CNAS și CNDDCM prin schimbul de date, informaţii, rapoarte medicale necesare pentru acordarea sau prelungirea pensiilor de dizabilitate în baza normelor prevăzute de acordurile internaţionale.

  În cadrul întrevederii Valentina Buliga a menționat că „cu adevărat comunicarea contează foare mult și cu cât mai mult comunicăm și informăm oamenii despre drepturile și șansele lor, cu atât ei sunt mai protejați”. Cea mai importantă misiune continuă să fie plasarea cetățeanului şi a bunăstării acestuia în centrul dezvoltării serviciilor sociale de calitate, a spus Președintele CNAS.

  La rândul său, Narcisa Mamaliga, Directorul CNDDCM, a remarcat că într-adevăr contează colaborarea şi comunicarea eficientă interinstituţională , iar dacă toți o să fim orientați spre același scop și o să depunem maximum de eforturi, în timp o să avem și rezultate.

  Menționăm că, pensiile de dizabilitate în baza acordurilor internaţionale se acordă în conformitate cu legislaţia fiecărui stat contractant, indiferent de domiciliul solicitantului, pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul fiecărui stat contractant. Unul dintre documentele de bază necesare pentru acordarea pensiei de dizabilitate în baza acordurilor internaţionale este raportul medical detaliat întocmit de instituţia competentă a uneia dintre părţi.

  Până în prezent, CNAS a stabilit 540 de prestaţii sociale dintre care 80 sunt pensii de dizabilitate stabilite în baza acordurilor internaţionale cu Bulgaria, Portugalia, România, Estonia, Cehia, Austria, Luxemburg, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania.

                                                             Direcţia comunicare şi mass-media

   
Arrow Prev

             

             

  

Arrow Next