• vezi mai mult

  CNAS precizează   
  Important pentru beneficiarii CNAS   
 • Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Moldova-Spania: prima reuniune tehnică la Madrid în domeniul securităţii sociale

  Moldova-Spania: prima reuniune tehnică la Madrid în domeniul securităţii sociale

   07.02.2019    1286 Accesări    

  Cetățenii moldoveni care sunt angajați legal în Spania vor beneficia în timpul apropiat de pensii și alte prestații sociale. Pe 7 februarie, curent, la Madrid, la Institutul Naţional de Securitate Socială (INSS) a avut loc reuniunea tehnică formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale precum şi a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) în perspectiva încheierii unui acord bilateral privind securitatea socială.

  În cadrul întrevederii au fost discutate prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi Regatului Spaniei în domeniul asigurării cu pensii precum şi modalitatea de acordare a prestaţiilor în cazul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale pentru persoanele asigurate ale ambelor state. Delegaţia moldavă i-a informat pe colegii spanioli despre acordurile semnate de Republica Moldova în domeniul securităţii sociale şi deja aplicate de către CNAS.

  Discuțiile au fost constructive, au demonstrat deschiderea ambelor părți de a continua colaborarea. S-a constatat că sistemele de securitate socială ale ambelor state sunt foarte asemănătoare, prevăd prestații și garanții sociale similare.

  În cadrul ședinței părţile au convenit de comun acord asupra necesității elaborării şi lansării negocierilor pe marginea unui proiect de Acord în domeniul securităţii sociale în vederea protejării intereselor cetăţenilor care au prestat activitate legală pe teritoriul ambelor state, indiferent de domiciliu.

  În prezent Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr şi va intra în vigoare pe 1 martie 2019. A fost semnat acordul cu Turcia, dar care va intra în vigoare după finalizarea procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.

                                                                   Direcţia comunicare şi mass-media

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next