• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Moldova - Germania: discuţii privind asigurarea de accidente de muncă şi boli profesionale

  Moldova - Germania: discuţii privind asigurarea de accidente de muncă şi boli profesionale

   04.10.2017    2641 Accesări    

  În perioada 3-5 octombrie, curent, la Casa Naţională de Asigurări Sociale au loc discuţii pe marginea proiectului Înţelegerii administrative a organismelor de legătură pentru asigurarea de accidente de muncă şi boli profesionale pentru aplicarea Acordului între Republica Moldova şi Republica Federală Germania  privind securitatea socială, semnat la 12 ianuarie 2017.

  La începutul întrevederii cu oficialii  germani, Laura Grecu, Preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, a spus: „Ne dorim să avem o conlucrare eficientă şi productiva pentru stabilirea condiţiilor şi procedurilor de colaborare între organismele de legătură şi instituţiile competente pentru implementarea Acordului."

  La rândul său, Matthias Hauschild, şeful Direcţiei coordonarea internaţională a legislaţiei germane în domeniul accidentelor de muncă, or. Berlin, a mulţumit pentru invitaţia de  a veni în Republica Moldova. „Ne bucurăm să vă cunoaştem pe Dumneavoastră şi instituţiile pe care le reprezentaţi. Este o ocazie frumoasă de a vizita Republica Moldova în ziua de 3 octombrie, ziua Unităţii Germane, sărbătoare naţională a Republicii Federale Germania. Acasă am fi sărbătorit, dar aici vom munci pentru consolidarea cooperării bilaterale dintre ţările noastre."

  Delegaţiile au făcut schimb de informaţii generale privind sistemele de asigurări sociale şi schimbările majore, din ultimii ani, a legislaţiei în domeniul asigurărilor în cazul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale  din Republica Moldova şi Republica Federală Germania. De asemenea, părţile s-au informat despre Acordurile în domeniul securităţii sociale semnate cu alte state, care prevăd acordarea prestaţiilor în cazul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale.

  Scopul Acordului între Republica Federală Germania şi Republica Moldova cu privire la securitatea socială este asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

  Precizăm că, Republica Moldova aplică în prezent 11 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale bazate pe principiul proporţional, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania. Acordurile bilaterale cu Germania şi Turcia vor intra în vigoare dupa ratificarea de către ambele ţări. La etapa de negocieri se află acordurile cu  Letonia şi Statul Israel.

                                Direcţia comunicare şi mass-media

   

   

   
Arrow Prev

             

             

Arrow Next