• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  CNAS-SIAS: semnarea Memorandumului de colaborare

  CNAS-SIAS: semnarea Memorandumului de colaborare

   26.09.2017    3607 Accesări    

  Preşedintele Casei Naţionale  de Asigurări Sociale Laura Grecu a avut, astăzi, o întâlnire cu Guglielmo Borri, Preşedinte  al  Servizo Italiano Assistenza Sociale (SIAS). Scopul întrevederii a fost semnarea unui Memorandum  de colaborare între CNAS şi SIAS privind informarea cetăţenilor moldoveni care au muncit legal în Republica Italia despre dreptul lor la pensie şi alte prestaţii sociale din partea acestui stat şi modalităţii obţinerii acestora.

  În cadrul întrevederii, Laura Grecu a mulţumit părţii italiene pentru iniţiativa  de a semna Memorandumul  de colaborare între CNAS şi SIAS. „Aceasta este o oportunitate pentru cetăţenii moldoveni, care au lucrat legal o perioadă de timp în Italia. Ei vor fi informaţi despre drepturile lor în domeniul securităţii sociale şi vor afla în timp real despre schimbările în legislaţia italiană. Cetăţenii care au atins vârsta de pensionare trebuie să cunoască care sunt drepturile ce ţin de stabilirea pensiei, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul altor state în care au muncit legal. CNAS este deschisă spre orice colaborare în acest domeniu."

  La rândul său, Guglielmo Borri, Preşedinte al Servizo Italiano Assistenza Sociale a mulţumit  pentru disponibilitatea părţii moldave de a semna memorandumul şi a remarcat că pentru SIAS este foarte important  să aibă un acord cu autoritatea naţională în domeniul asigurărilor sociale din Republica Moldova. „Comunitatea moldovenilor din Italia este foarte numeroasă. Apreciem faptul că Casa Naţională  va permite specialiştilor noştri, la o structură teritorială a CNAS, de două ori pe săptămână, să furnizeze cetăţenilor moldoveni, care au activat în Italia şi s-au reântors în Moldova, aceleaşi servicii ca în Italia. Este un gest de încredere, care ne va permite să prestăm servicii de bună calitate", a mai spus oficialul.

  De menţionat, că legislaţia Republicii Italia prevede, că cetăţenii altor state, inclusiv, moldovenii, care au atins vârsta de pensionare şi care au achitat contribuţii de asigurări sociale în bugetul statului italian, au dreptul la o pensie italiană.

  Servizo Italiano Assistenza Sociale (SIAS) este o organizaţie de patronat, recunoscută de către Ministerul Muncii italian, care informează, oferă asistenţă muncitorilor-migranţi şi pensionarilor, în vederea obţinerii  tuturor tipurilor de prestaţii în materie de securitate socială.   

  În prezent la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din sectorul Ciocana al municipiului Chişinău, situată pe str. M. Manole 12/A, în a doua şi a patra zi de joi a fiecărei luni, de la orele 9.00 până la 12.00, funcţionează Ghişeul Informativ privind pensia italiană, unde, în mod gratuit, experţii A.O. MCL SIAS Moldova, reprezentanţi în Republica Moldova a Patronatului italian SIAS şi a MCL Italia, acordă informaţii generale referitoare la aspecte legale şi cazuri individuale, consultanţă şi asistenţă tuturor celor care au lucrat legal în Italia.

                                                 Direcţia comunicare şi mass-media 


   

   

   
Arrow Prev

             

             

  

Arrow Next