• Prima   /  Transparenţa decizională   /  Consultari publice documente  /  Anunţ privind organizarea consultării publice a proiectului Declaraţiei persoanei asigurate REV 5 şi Instrucţiunii cu privire la modul de completare a Declaraţiei persoanei asigurate REV 5

    Anunţ privind organizarea consultării publice a proiectului Declaraţiei persoanei asigurate REV 5 şi Instrucţiunii cu privire la modul de completare a Declaraţiei persoanei asigurate REV 5

     25.06.2014     

    Casa Naţională de Asigurări Sociale iniţiază, începînd cu data de 25.06.2014, consultarea publică a proiectului Declaraţiei persoanei asigurate şi Instrucţiunii cu privire la modul de completare a Declaraţiei persoanei asigurate.
    Scopul proiectului este actualizarea formularului Declaraţiei persoanei asigurate, dictat de necesitatea implementării, începînd cu 01.01.2015, a procesului de prezentare lunară, de către plătitorii contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, a  Declaraţiilor privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi Declaraţiilor persoanelor asigurate.
    Necesitatea implementării procesului raportării lunare este stabilirea în termen a prestaţiilor de asigurări sociale fără prezentarea declaraţiei intermediare pentru perioada de gestiune. Beneficiarul nu va mai solicita de la angajator declaraţia pentru stabilirea prestaţiilor sociale.
    Prevederile de bază ale proiectului sunt: stabilirea formei şi modului privind declararea lunară de către plătitorii contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiilor calculate pentru fiecare persoană asigurată.
    Rezultatul scontat: ca urmare a implementării modalităţii de prezentare lunară a Declaraţilor se urmăreşte asigurarea operativităţii stabilirii prestaţiilor de asigurări sociale.
    Impactul estimat este asigurarea unei funcţionării durabile a sistemului public de asigurări sociale de stat.
    Proiectul datul este elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 317 din 18.07.2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, Legii nr. 489 din 08.07.1999 privind sistemul public de asigurări sociale, Legile bugetului asigurărilor sociale de stat anuale.
    Recomandările pe marginea proiectului de decizie, supus consultării publice, pot fi expediate pînă pe data de 31 august 2014, pe adresa electronică: info@cnas.gov.md, la numărul de telefon 257637, 257646 sau pe adresa sediului Casei Naţionale de Asigurări Sociale: MD 2028,  mun. Chişinău, str. Gheorghe Tudor, 3.
    Proiectul Declaraţiei persoanei asigurate şi Instrucţiunii cu privire la modul de completare a Declaraţiei persoanei asigurate este disponibil pe pagina oficială  cnas.gov.md sau la sediul Casei Naţionale de Asigurări Sociale situat pe adresa MD 2028,  mun. Chişinău, str. Gheorghe Tudor, 3, biroul 202

    Instrucţiunea de completare  a formularului  tipizat REV5 “Declaraţia persoanei asigurate"
    Declaraţia persoanei asigurate

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY